móricka az iskolában???

blog a magyar közoktatásról egy középiskolás billentyűzetén át

hát ez meg mi?

hát ez meg mi?

a reklám helye

friss topikok

  • padkoptato: bocsánat, 1999. évi XLII. törvény, a cikk 2007es (2008.04.17. 16:39) cigizés a klotyóban
  • háztartás: Nem lesznek mórickás viccek sem, sőt Móricka lesz a példakép! A kályhához mennék vissza, mert a s... (2008.04.12. 11:55) demokráciát az iskolába!
  • Csavarhúzós: >az átlagemberek szülei okosabbak izé, az átlagemberek GYEREKEI okosabbak... (2008.04.05. 10:05) a stréberek hülyék
  • Csavarhúzós: mármint MATEMATIKÁBÓL a humán tagozatos osztály.... (2008.03.05. 22:34) osztályozás/osztályzás
  • Csavarhúzós: Az már távoktatás lenne - hidd el, nem működik, pontosabban csak erősen motivált tanulók esetén. A... (2008.02.11. 12:57) ó, ió, ció, áció, modernizáció!

HTML

demokráciát az iskolába!

2008.04.04. 16:37 padkoptato

móricka iskolájában - mint más középiskolákban is - van diákigazgató-választás. hudejó. szeptemberben 4 napon át minden osztály műsort csinál, kampányol. hogy miről szól a kampány? "szavazz rám!" na jó ez nagyban is erről szól. de itt még csak nem is ígérgetnek semmit. az egésznek semmi tétje. mert mit csinál a diákigazgató? na mit? semmit. megválasztják, adnak neki egy akkora kulcsot a nyakába h lehúzza a nyakát oszt annyi. semmi hatalom.

bocs. van diákönkormányzat is, hát demokratikus az iskola nagyon. csak éppen ezek úgy működnek h senki nem tud róluk semmit. csak ilyen "nesze semmi-módban" megy. semmi beleszólásuk nincs, egyáltalán nem képviselik a diákok érdekeit, véleményét. pedig több diák jár a suliba mint tanár, elhihetitek.

ugyan miért ne lehetne h ez a választósdi értelmes legyen? ígérgessenek csak mint a nagyok. legyen programuk. rendelkezésére állna a diákönkormányzatnak egy minimális összegű költségvetés, amiről ő rendelkezhet - természetesen az igazgató jóváhagyásával. de ez a testület döntené el, nyílt gyűléseken, hogy mire menjen a pénz. kell-e kézszárító vagy vegyünk inkább új lábtörlőt vagy csináljunk egy iskolarádiót. és persze ha bármilyen probléma, ötlet, javaslat lenne az iskola életével kapcsolatban azt az osztálytársak elmondhatnák az osztály képviselőinek és javasolhatnák a diákönkormányzati gyűlésen.

ez kurva hasznos lenne. végre elindulhatna valami. a diákok is bekapcsolódhatnának a fontosabb ügyekbe, ez érintené őket, és így érdekelné őket. és közben megtanulnák hogy működik egy demokratikus állam. megérthetnék hogy ők is dönthetnek, ők is tehetnek valamit. ötletekkel állnának elő, újításokkal. egy jó ötlet bárkitől jöhet.

ez kell.

1 komment

Címkék: oktatás választás demokrácia iskola móricka diákönkormányzat

A bejegyzés trackback címe:

https://moricka.blog.hu/api/trackback/id/tr45411287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

háztartás · http://www.haztartas.com 2008.04.12. 11:55:04

Nem lesznek mórickás viccek sem, sőt Móricka lesz a példakép!
A kályhához mennék vissza, mert a számokkal van baj!
Ha 2 (!) számot megváltoztatnánk a közoktatási törvényben és annak megfelelően élnénk, minden szellemi, anyagi következményével - tudom nem lenne könnyű,azonban
roppant eredményes lenne !
Mi az akadálya a kognitív, stressz- és erőszakmentes iskolának ( óvodának - itt is léteznek horror számok ) - a társadalmon, a pedagógusokon, a gyerekeken és
családokon kívül :-)))?
Megmutatom!
Olvassuk el, gondoljuk át az eredeti számokkal a szöveget, majd a zárójelben szereplő számokkal!
Következtetésével forduljon képviselőjéhez!
"A közoktatási törvény 66. § (5) bekezdése szerint az iskolába felvett tanulók osztályba vagy csoportba való beosztásáról - a szakmai munkaközösség, annak hiányában a nevelőtestület véleményének kikérésével - az igazgató dönt. Az osztályok, csoportok szervezésének szabályait a törvény 3. számú melléklete határozza meg. Eszerint az iskola 1-4. ( 1-12. ) évfolyamán az osztályokat oly módon kell megszervezni, hogy az iskolai osztályba felvett gyermekek, tanulók száma
ne lépje túl a maximális 26 ( 13 ) fős létszámot. Az iskolai osztályokra megállapított maximális létszámot legfeljebb húsz százalékkal át lehet lépni a nevelési év, illetőleg a tanítási év indításánál, ha az iskolában az adott évfolyamon csak egy iskolai osztály indul; továbbá a nevelési év, tanítási év során
abban az esetben, ha új gyermek, tanuló átvétele miatt indokolt."( Forrás: OKTATÁSI JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALA, www.oktbiztos.hu )
süti beállítások módosítása